Professioneel zingen voor iedereen? (NL)

Toen ik alweer lang geleden op de muziekschool begon als zangdocente viel het mij op dat veel van de leerlingen hun eerste les startten met de mededeling: “Ik wil graag zangles want ik kan helemaal niet zingen”. Alsof ze bij  een dokter waren aan wie ze een handicap opbiechtten. In die tijd gaf ik ook pianolessen en daar gebeurde het nooit dat iemand zijn eerste les begon met te stellen dat hij een probleem had omdat hij niet kon pianospelen. Niet kunnen pianospelen is blijkbaar normaler dan niet kunnen zingen.

            Uiteraard viel dat ‘niet kunnen zingen’ altijd erg mee. Zingen is als lopen: als je twee functionerende benen hebt dan kom je vooruit. Met andere woorden: iedereen met een normaal functionerende stem kan zingen. De meeste mensen bedoelen wanneer ze zeggen dat ze niet kunnen zingen eigenlijk dat ze niet zo mooi kunnen zingen als dat ze zelf graag zouden willen. Ook dat valt meestal erg mee! Toch lukte het een aantal keren niet om leerlingen met een goede stem zuiver te leren zingen en moest ik ze helaas adviseren om een andere hobby te kiezen. Dit gebeurde gelukkig slechts 2 keer in 30 jaar lesgeven en in beide gevallen bij zangers die ik toondoof zou noemen. Zij konden ook na lang oefenen totaal geen toon houden en hoorden dit zelf niet. In zo’n geval is pianoles nemen een stuk bevredigender!

            Het gemene bij zingen is dat hoe beter je zingt hoe makkelijker het lijkt. Terwijl vrijwel iedereen begrijpt dat virtuoze pianisten of gitaristen vele uren geoefend hebben, wordt van goede zangers vaak aangenomen dat ze zo geboren zijn. Ik merk dat zelfs professionele instrumentalisten vaak nog in deze mythe geloven, jammer!

            Acht jaar geleden kwam mijn boek ‘Professioneel Zingen voor Iedereen’ uit. Geloof me, over die titel is verschrikkelijk lang nagedacht. Ik spendeerde er ontelbare mailtjes aan en viel collega’s, vrienden en familie lastig met voorstellen en polls. Ondanks deze uitgebreide zoektocht bleek de titel na verschijning van het boek veel vragen op te roepen. Is het echt zo dat iedereen kan zingen, en dan nog wel professioneel? Na het voorafgaande kun je mijn antwoord misschien al raden: Ja hoor, iedereen kan zingen: door regelmatig te zingen en te oefenen wordt je er vanzelf beter in en ontwikkelt je stem zich.  En wanneer je dit met overgave en vakkundig (ofwel professioneel) aanpakt dan kun je met nóg meer gemak en plezier zingen!

Column ZING Magazine – © Ineke van Doorn – December 2017